Lélekről,testről,szívről,emberről

Lélekről,testről,szívről,emberről

Szarból nem lehet várat építeni

2018. január 09. - Molnár Csanád

Mindenki hallott már ezt a szólást és tudja is, hogy mit jelent.

Ha nincs megfelelő építőanyag akkor hiú ábránd, hogy valami jót alkothatunk.

Vannak feltételek amiket teljesíteni kell , vannak elvárások amiknek meg kell felelni ha építkezünk.

Kell stabil alap amire lerakjuk az első tégla sort...a szükséges hozzávalókat nem hagyhatjuk ki, a betartandó lépcsőfokokat nem ugorhatjuk át és nem cserélhetjük fel mert akkor vagy ránk dől az amit kreáltunk vagy szétesik még mielőtt felépülne...

Úgy ahogy egy ház építésénél úgy az ember fejlődésénél sem hagyhatunk ki semmit ami minimálisan szükséges.

Egy ember sem lehet hiányos akkor sem amikor egyedül van, egyedül is meg kell állnia a lábán, egyedül sem sodorhatja el az első szélvihar ami éri.

Jellemünket folyamatosan, fejlesztenünk, erősítenünk kell és egyedül is minőségi életet kell élnünk, ahhoz, hogy azt érezhessük, hogy jól vagyunk, OK-k vagyunk.

Nem mondható egésznek az az ember aki folyamatosan csak panaszkodik, aki folyamatosan csak a megoldatlan problémáit hangoztatja.

Az ilyen embernek nem párkapcsolatra van szüksége, hanem csak egy támaszra aki mellett nem dől el, csak egy konyhai alkalmazott kell neki, aki minden este meleg vacsorával és terített asztallal várja, csak egy húsdarab kell neki a megfelelő helyen a megfelelő  nyílásokkal...

Az ilyen ember nevezhető selejt építő anyagnak. Az ilyen ember az akiből soha nem lesz semmi olyan ami méltó lenne ahhoz, hogy embernek nevezzük vagy emberként nézzünk rá.

Nem megfelelő építőanyag mert hiányzik belőle valami ami a minimális elváráshoz elég lenne.

Nincs tartása, nincs egyénisége, nincs benne semmi ami miatt fel lehetne rá nézni, nincs benne semmi ami miatt követhető lenne.

Gyereket ugyan tud csinálni mert biológiailag érett, de családalapításra és annak fenntartására alkalmatlan.

Soha nem fog várat építeni, soha nem fog maradandót alkotni, nem lesz semmi ami utána marad és rá emlékeztetné. Ő már fénykorában is csak egy több évszázados várromhoz hasonlatos...csak romos, düledező falak, sehol nincs benne egy szívmelengető, biztonságot nyújtó hely,sehol egy meleg kemence , beázik, átfújja a hideg, csontig hatoló, viharos északi-szél...

Nem bízhatjuk az ilyen emberre sem magunkat sem senkit, még a kutyánkat sem...

Nem lehet mindenki megfelelő gyárilag, nem mindenkiben van genetikailag kódolva az, hogy erős legyen és méltó arra, hogy várfal legyen a szerettei körül, hogy esőtől óvó tetőd adjon másoknak...

De mint minden ez is elsajátítható, megtanulható, kivitelezhető és fenntartható.

Csak döntés kérdése az, hogy mit választunk és, hogy melyik építő anyagok közé sorolnak a szigorú minőség ellenőrök akik az életünk során ellenőriznek, pecsételnek, osztályoznak...

Csak igény kérdése az, hogy mit fogunk választani.

Aki kiváló minősítést szeretne elérni annak van tennivalója bőven. Ki kell állnia viharos szeleket, ki kell bírnia a több tíz centiméteres hó nyomást a tetőn, annak sértetlenül állni kell minden viszontagságot ami éri élete folyamán.

Vannak akik összedőlnek, ők elbuktak a vizsgán,házuk, váruk összedőlt, romjait elmossa az eső, belepi a gaz, idővel nyomuk sem marad.

Vannak akik csak nagy-nagy nehézségek árán de bírják,ők nagy harcosok, mert erőfeszítéseket tesznek a cél érdekében...

Vannak akik csak támogatással, gerendákkal körbe támasztva maradnak egészben. Ők, ahogy megszűnik a segítség azonnal összeomlanak, egyedül képtelenek megállni a lábukon.

Vannak akik stabilak, erősek, rendíthetetlenek és sérülésmentesen túlélnek mindent. Ők a legjobb építőanyagok,nem tesz bennük kárt sem fagy, sem forróság.

Az ő házuk takaros, belül pihe-puha plédekkel fedett heverők várják  a betérőt, igazi nyugalom szigete...

Jó anyagból lettek összerakva.

Jó alapot is adnak,téglájuk egytől-egyig kiváló minőségű, kibírnak mindent.

Erőssé kell válnunk, hogy talpon maradjunk, erősnek kell lennünk, hogy előre haladjunk a szembe szélben, erősnek kell maradnunk mindig és minden időben ahhoz, hogy megóvhassuk azokat akik azt választották, hogy a mi várunkban kérnek menedéket.

Nm szarból van az a vár, amibe szívesen beköltözne bárki is.

A bejegyzés trackback címe:

https://molnarcsanad.blog.hu/api/trackback/id/tr6213562519

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása