Lélekről,testről,szívről,emberről

Lélekről,testről,szívről,emberről

Lehet-e, kell-e méltósággal viselni a szakítást vagy jobb összeomlani?

2018. szeptember 17. - Molnár Csanád

Sok ember élte már át egy vagy több párkapcsolatának a végét, sokan szenvedték meg a szakítást, annak minden fájdalmával együtt...

Ahány ember, annyiféle reakciót láthatunk, többféle módon éljük át, amikor elhagy bennünket valaki, akit szerettünk, szeretünk.

Lehet-e megőrizni a méltóságunkat akkor, amikor erőszakkal lettünk leválasztva egy biztosnak tűnő kapcsolódásról, amire egyáltalán nem voltunk felkészülve, mert nem is lehettünk, hiszen miért gyakoroltuk volna a szakítást, ha nem akartuk megélni?

Kell-e úgy továbbélni, mintha mi sem történt volna, és maradjunk-e kőkemények azután, hogy ő elhagyott, lelépett, éljük úgy az életünket nélküle, mintha ő, sosem lett volna?

Érzéketlenek vagyunk, ha nem visel meg az elhagyás vagy csak azt akarjuk láttatni, elhitetni másokkal, hogy semmi baj?

Ha nem a fent említett módokon viselkedünk a történet végén és után, akkor összeomlunk, szétesünk, kicsit bele is halunk.

Egyik embert kisebb, másikat nagyobb mértékben viseli meg a szétválás. Ez több összetevőtől is függhet, ezek pld a személyek, a szakítás folyamata, a szeretet és ragaszkodásunk, függőségünk mértéke...

Lehet úgy túlélni a fájó históriát, hogy megőrizzük magunkat, nem hagyjuk, hogy nagyon leteperjen bennünket az, ami velünk történt.

Ehhez annyit kell tennünk, hogy nem táplálunk hamis reményeket, nem etetjük magunkat illúziókkal, hogy majd csak visszajön, így ezzel a kapcsolat lezárását el is tudjuk fogadni.

Ha személyesen megmondták, hogy vége, akkor sem lesz könnyű dolgunk, de így legalább jobban elhisszük a döntését, mintha búcsúszó nélkül lépne le.

Mások előtt ne omoljunk össze, mert azzal csak a sajnálkozó szavakkal és megszánó tekintetekkel leszünk gazdagabbak, amire nincs szükségünk, embertársaink előtt őrizzük meg az erőnket és ne mutassuk ki a fájdalmunkat, sírni ráérünk majd akkor, ha senki se lát.

Meg kell őrizni a tartásunkat, nem törhet ketté semmi és senki. De ehhez rugalmasnak és elfogadónak kell lennünk, megváltoztathatatlan tényként kell kezelni azt, hogy ennek már vége és nincs tovább. Megsiratni lehet és kell is ha szerettük, de nem törhetünk úgy össze, hogy csak romok maradjanak belőlünk!

Ha el tudjuk fogadni a döntését, akkor könnyebb léptekkel, nem ólomlábakkal indulunk tovább a saját, már külön utunkon.

Legyen erőnk, legyen tartásunk, de az ne merev, hajthatatlan legyen, hanem rugalmas és változékony, alkalmazkodni tudó! Ne ragadjunk benne egy olyan mesében, amiben már kiírták, hogy vége, ne a régi könyvet lapozzuk fel újra és újra! Mert ha megteszünk, benne ragadunk a múltban és nem fogunk tudni sem a jelenben, sem a jövőben nélküle élni, ez pedig az összeomlásunkat jelenti, hiszen egyedül életképtelenek lettünk.

Erősnek kell maradnunk, amit azzal érünk el, ha elfogadjuk, hogy ez már csak múlt!

Hinnünk, bízni kell magunkban és az erőnkben, tudatosítani kell, hogy mi nélküle is értékes emberek vagyunk és egyedül is jól érezzük magunkat, már csak azért is!

Múlton való rágódás, siránkozás helyett kiváló módszer, ha a keletkezett teret, amit üresen hagytak, megtöltjük élettel, kedvünkre való dolgokkal, és eseményekkel. Ne a problémát emésszük, ne azon agyaljunk, hogy ki és mit rontott el és, hogy miért nem maradt! Ezek helyett kezdjünk új életet, kezdjünk bele a olyan hobbikba, amiket mindig is szerettünk  volna, vagy menjünk sokat a szabadba, ezzel megőrizzük az elménk és testünk épségét, amire később még szükségünk van!

Tehát az összeomlást ne válasszuk, de a visszakanyarodást se!

Csal előre, csak felfelé, megőrizve magunkat és az emberi méltóságunkat!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://molnarcsanad.blog.hu/api/trackback/id/tr1214245785

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lúdvérc 2018.09.18. 22:21:23

A szakítások okozta fájdalmak többnyire gyerekkori sérülésből táplálkoznak. Nem szerettek eléggé, nem voltunk fontosak, nem volt intim szülői légkör, lehetne sorolni, de sokszor párkapcsolatként is olyat vonzunk, ami ezt a régi hiányt szakítja újból fel. Hiszen sokan vannak, vagyunk, akik végső soron mindig ugyanolyat választ: aki nem szeret eléggé, aki nem harcol, aki csak jelen van, de nincs igazi szeretet, közelség. Ebben az esetben viszont ha kemények maradunk, ezt a régi sebet őrözgetjük, varrt növesztünk, szőnyeg alá söpörjük azt, amit az élet újból és újból elébünk hoz. Ilyenkor talén jobban járunk, ha összeomlunk, ha nem játszuk el, hogy erősek vagyunk, ha kimutatjuk, hogy elvesztettünk mindent: álmokat, reményeket, bizalmat, nem csak a tovatűnő ember iránt, hanem az egész világ, az Univerzum, az Isten iránt. Az írás jól fogalmaz, hogy ezt ne tegyük közszemlére, ne figyelemért, sajnálkozó szavakért tegyünk, hanem vonuljuk el egyedül, és sírjuk ki magunkat, akár nők vagyunk, akár férfiak. Kiabáljuk el reményvesztettségünket, fejezzük ki Isten iránt csalódottságunkat, engedjük ki azt a sok fájdalmat és keserűséget. Ha nem engedjük, akkor is visszatér majd, gyűlik, fájdalmat, betegséget, depressziót okozva. Én azt vallom, jobb összeomlani, engedni az érzéseket, így hamarabb leszünk szabadok, mintha illúziókat kergetnénk, hogy mi mindent túlélünk, nem sérülünk, nem halunk meg kicsit sem. Ha ez a sorsunk-karmánk, bizony meg kell töbször is halni, hogy a keletkező űrben legyen hely másnak, másvalakinek, új érzéseknek.

Molnár Csanád 2018.09.19. 05:30:49

@Lúdvérc:
Köszönöm szépen a remek hozzászólást, egyetértek, kicsit bele kell halni a párkapcsolat végébe ahhoz, hogy tisztán újjászülethessünk és már ne is akarjunk visszafelé haladni az utunkon.
süti beállítások módosítása